Online pénztárgépek esetében változott a 2020.01.01.-re tervezett euró átállás technikai dátuma.

Visszafordíthatatlan esemény következhet be online pénztárgépén a rossz dátum miatt...

Az online pénztárgépeken az üzembe helyezés alkalmával 2020. január 1-je szerepel az euróra történő átállás technikai dátumaként. Tekintettel arra, hogy az euróátállás tényleges dátuma, a módosító rendeletnek megfelelően 2030. január 1., így bizonyos esetekben előfordulhat, hogy lesznek olyan online pénztárgépek, amelyek véglegesen átállnak euró üzemmódra. Az átállás azoknál a pénztárgépeknél fordulhat elő, melyek nem képesek a NAV kommunikációra. 

Mi történik, ha a dátum nem kerül átállításra? 
Amennyiben az átállítás nem történik meg 2019.december 31.-ig, úgy egy végzetes és visszafordíthatatlan esemény következik be a pénztárgépen. Ebben az esetben a pénztárgépet nem lehet tovább használni, és selejtezni kell, valamint új pénztárgép beszerzéséről kell gondoskodni.

Hogyan tudom ellenőrizni a dátumot?
Többnyire azok az online pénztárgépek, amelyeknél rossz az euró átállás dátuma a pénztárgép nyugtáján szerepelő fizetendő összeg euróban is feltüntetésre kerül. 
2019.01.01.-től, a rendelet egy év felkészülési időszakot határozott meg, mielőtt 2020.01.01.-én az euró átállás véglegesen megtörténik. 
Amennyiben az Ön pénztárgépén a fizetendő összeget euróban is látja, abban az esetben nagy eséllyel kijelenthető, hogy a dátum beállítás nem megfelelő!

Mit tegyek ha a pénztárgépem a nyugtán feltünteti a fizetendő összeget euróban is? 
Haladéktalanul pénztárgép szervizbe kell juttatni a pénztárgépet.